İade tartışması

Yeni Zelanda’da iki camide namaz kılan 50 Müslüman’ı öldüren terörist Brenton Tarrant’ın, ülkesi Avustralya’ya iadesi gündeme geldi. Yeni Zelanda Başbakanı, ülkedeki yasal sürecin ardından bunun tartışılabileceğini açıkladı.

Yeni Zelanda merkezli NZ Herald gazetesi, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern’in Christchurch kentinde iki camiye terör saldırısı düzenleyerek 50 kişiyi öldüren aşırı sağcı terörist Brenton Tarrant’ın ülkesi Avustralya’ya iade ihtimalini araştırdığını yazdı. Ardern, dün kendisine sorulan iade sorusuna, “Hâlâ erken bir süreçteyken bu tip ileri bir yorum yapmak istemiyorum. Suçlamalar açıklandı ve ilave suçlamaların yöneltilmesini bekliyoruz, 5 Nisan’da bir duruşma olacak. Bu, burada devam etmesi gereken bir süreç olduğunu ortaya koyuyor. Ancak bundan sonrasında ne olacağı konusunda tavsiyeler edinmeye çalışıyorum” dedi. Avustralyalı Tarrant, Yeni Zelanda’ya vizesiz girmiş, saldırının gerçekleştiği Christchurch yakınlarındaki Dunedin kentinde yaşamaya başlamıştı. Avustralya ile Yeni Zelanda arasında suçluların iade edilmesine yönelik işleyen bir yapı olduğu biliniyor.
Başbakanı Ardern, cuma günü gerçekleşen saldırıda hayatını kaybedenlerin naaşlarının ailelerine teslim edilmeye başlandığını açıkladı. Yetkililer, cenazelerin İslam inancına uygun şekilde mümkün olduğunca hızlı şekilde gömülmesi gerektiğini söyleyen kurban yakınlarının taleplerinin en geç çarşamba günü karşılanacağını duyurdu.

Yorum Gönder